Rauhoittavat Signaalit

Maanantai 14.11.2016 - Henna Takatalo

Rauhoittavia signaaleja

12801672_457113644489107_8866134651592116877_n.jpg

Rauhoittavia signaaleja käytetään pysäyttämään ja estämään aggressiota, stressiä, pelkoa ja kaikenlaisia epämiellyttäviä asioita. Rauhoittavien signaalien avulla luodaan luottamusta, turvallisuuden-tunnetta ja ennen kaikkea keskinäistä ymmärtämystä. 

Tässä esimerkkejä:

Kirsun nuoleminen

Tätä signaalia käytetään paljon tilanteissa (kun koiraa halataan, sen ylle kumarrutaan tai kävellään suoraan kohti koiraa), joissa ollaan lähekkäin. Väriltään tummat koirat käyttävät sitä paljon, koska ne eivät tumman värinsä vuoksi pysty käyttämään muita kasvonilmeitä kovin tehokkaasti. 

Leikkiin kutsu - asento

Koira laskee etuosansa alas. Tätä asentoa käytetään leikkiin kutsussa ja rauhoittavana signaalina. Koirat käyttävät tätä usein kohdatessaan lehmän tai hevosen, mikä saattaa johtua siitä, että ne eivät tiedä, miten suhtautua eläimeen. Tällä eleellä koira yrittää vakuuttaa olevansa mukava ja aikovansa pelkkää hyvää.

Haukottelu

Tämä on ehkä yleisimmin käytetty ele. Avaa silmäsi ja katso! Koira haukottelee joka päivä erilaisissa tilanteissa. Oletko huomannut sen haukottelevan kesken koulutuksen? Mietipä hetki, mitä olet juuri sillä hetkellä koirallesi viestinyt ja millä äänellä, jos koirasi joutuu rauhoittelemaan sinua. 

Muualle katsominen 

Koira kääntää pään sivuun ja katsoo pois kohteesta, jota se haluaa rauhoittaa. Liike on joskus todella nopea, toisinaan taas pää pysyy kokonaan sivuasennossa. Joskus katse vain kääntyy sivulta toiselle. Katsopa valokuva-albumissasi olevia kuvia koirastasi. Monessako kuvassa koirasi pää on sivuttain, tai se nuolee juuri huuliaan tai se haukottelee? 

Silmien siristäminen

Koira räpyttelee silmiään ja välttää tuijottamasta kohti. Se laskee silmäluomet alas niin, että sen katse näyttää pehmeämmältä. 

Pois kääntyminen

Koira kääntää kyljen tai selän toiselle. 

Hitaasti käveleminen

Hitaasti kävelemällä pyritään rauhoittamaan muita. Usein ihmiset reagoivat hitaisiin liikkeisiin juuri päinvastoin kuin koira odottaa – hitaat liikkeet ärsyttävät monia ihmisiä. Koira saattaa jättäytyä jälkeen seuraamisliikkeessä, tulla kutsuttaessa luokse todella hitaasti ja kulkea etanan vauhtia lenkille mentäessä. Mitä enemmän koiran ympärillä hössöttää ja mitä nopeammin juoksee, kiljuu ja käyttää kovaa ääntä tai mitä vihaisemmaksi tulemme, sitä hitaammin koira liikkuu. On todennäköistä, että koirasi yrittää rauhoitella sinua, mutta sinä vain et ymmärrä sitä.

Istuutuminen/ Maahanmeno

Kun tilanne muuttuu tukalaksi, tämä on selvä ja turvallinen signaali. Istuutuuko koirasi kun kutsut sitä luokse? Makuulle meno ei ole alistumista - vain vatsan näyttäminen osoittaa alistumista. Maahan meno on voimakas rauhoittava signaali, jota asemastaan tietoiset koirat käyttävät. Maahanmeno on siis tuskin kovin hyvä johtajuusharjoitus. 

Maan haistelu 

Myös tätä elettä koirat käyttävät usein. Ne haistelevat maata ”lukeakseen päivän uutiset” eli saadakseen tietää, kuka on ollut paikalla äskettäin. Mietipä haisteleeko koirasi jalkakäytävää, kun se näkee toisen koiran lähestyvän. Anna koirasi tehdä niin – on tärkeää, että koira saa kommunikoida toisen koiran kanssa, ja jatkat sitten normaalisti matkaasi. Entä onko koirasi koskaan pysähtynyt haistamaan maata, kun kutsut sitä luoksesi? Muuta äänensävyäsi, ota iloisempi ”ilme” ja kokeile, muuttuuko koirasi luoksetulo nopeammaksi ja iloisemmaksi. 

Kaartaen liikkuminen

Koirat eivät juuri koskaan mene toisen koiran luo suoraan. Vain hyviä tuttuja ja ystäviä lähestytään näin, ei muita. Jos koirastasi tuntuu epämiellyttävältä lähestyä muita suoraan kohti, kun se on taluttimessa, anna sen kaartaa sivulle. Toiset koirat pyrkivät siirtymään omistajan vastakkaiselle sivulle, kuin mitä vastaantuleva koira on, anna sen tehdä niin, sillä se on rauhoittava ja selkeä viesti vastaantulevalle koiralle.

Hännänheilutus

Jos koira heiluttaa häntäänsä samalla kun se käyttää jotain muuta rauhoittavaa signaalia, se voi olla myös rauhoittava ele, eikä vain merkki iloisuudesta. On ihmisiä jotka väittävät, ettei heidän koiransa pelkää vaikka se matelee ja pissaa alleen. He uskovat koiran olevan iloinen, koska se muista eleistä huolimatta heiluttaa häntäänsä. Se ei pidä paikkaansa. Se pelkää vihaista omistajaansa ja tekee kaikkensa rauhoittaakseen häntä. 

Pentumainen käyttäytyminen

Koira nuolee toisen suuta (samalla tavalla kuin koirat tekevät hyppiessään ihmisiä vasten) tai ottaa pentumaisen pyöreän ja lapsellisen ilmeen. Tämä signaali saattaa pelastaa koirasi melko varmasti tappelulta, sillä mikään koira ei hyökkää alistuvaa pentua vasten. 

Hymyily

Tätä signaalia käytetään samaan tapaan kuin hännänheilutusta, se on kaksoissignaali. 

Virtsaaminen 

Moni pitää merkkailuna sitä, mikä onkin rauhoitusta. Koira saattaa rauhoittaa toista tai itseään, jos samaan paikkaan on juuri äsken pissannut suuri ja voimakas koira, jonka hajua oma koirasi arastelee. Koirasi saattaa myös pissata, jos sinä hössötät sen mielestä liikaa. Näiden yllämainittujen signaalien lisäksi on muitakin: tassun nostaminen, kielellä maiskuttelu ja sijaistoiminnot, kuten luun pureskeleminen tai linnun perään ryntääminen. Yllä mainitut signaalit ovat tärkeimmät ja yleisimmät, ja niitä meidän on helppo jossain määrin käyttää itsekin. 

Uhkaavat signaalit 

Suurin osa ihmisistä tuntee uhkaavat signaalit: irvistyksen, murinan, haukkumisen, kohti ryntäämisen toisen pelottamiseksi, tuijottamisen, jäykästi liikkumisen jne. Koirat käyttävät uhkaavia signaaleja silloin, kun ne kokevat itse tulevansa uhatuiksi ja kokevat tarvetta puolustautua. Jokainen tilanne on aina erilainen, mutta yksi asia on selvä: koiraa ei saisi ehdoin tahdoin uhata, tällä keinolla saat sen vain pelkäämään ja puolustamaan itseään – mikä ei ehkä johda toivottuun tulokseen pidemmällä tähtäimellä koiran koulutusta ajatellen.

Kokeile miten koirasi reagoi rauhoittaviin signaaleihin. Tarkkaile miten se käyttäytyy muiden koirien kanssa. 

Viikonpäästä Sisä- ja ulkoloisista!

1 kommentti . Avainsanat: rauhoittavat signaalit, koiran koulutus